4 Een basketbalveld: toplocatie

Vorige

Volgende

Rotaryclub Alblasserwaard en Rotaryclub Sliedrecht organiseerden in 2007 een benefietconcert in de kerk van Giessen-Oudekerk. Dit concert werd door veel bedrijven gesponsord. Met de opbrengst van deze actie werd het mogelijk een sportproject in Chisenga te organiseren. In juni 2007 werd daar een mooi basketbalveld aangelegd op een werkelijk schitterende locatie met uitzicht op de bergen. De mensen in Chisenga wisten niet wat er gebeurde en wat het moest worden toen wij bij hen aan de slag gingen om het veld te realiseren. Ze hadden nog nooit van de sport basketbal gehoord. Zo’n veld is heel bijzonder voor een arm land als Malawi, waar sport uiteraard op de laatste plaats komt
Zo’n veldje lijkt misschien onbelangrijk. Maar behalve hun ouders helpen in het huishouden is er nauwelijks iets te beleven voor de kinderen in Chisenga. Het was niet eenvoudig om het veld aan te leggen. In Chisenga is geen bereik voor mobiele telefoons en de wegen er naartoe zijn niet geasfalteerd. De dichtstbijzijnde asfaltweg is 4 uur rijden en daar kun je alleen komen via zandwegen. Alfred Musukwa en zijn 15-jarige zoon Khumbo gingen in de zomer van 2007 vijf weken naar het dorp. Khumbo, die zelf bij het Nederlandse U16 Basketbalteam speelt, heeft in die tijd de jeugd van Chisenga basketbaltraining gegeven. Vanuit Nederland had Khumbo shirts van de basketbalvereniging River Trotters meegenomen.
Een particulier heeft 25 basketballen geschonken. Na 5 weken had de bevolking het spel aardig onder de knie en gingen Alfred en Khumbo tevreden weer naar huis. Het is de bedoeling dat jong en oud, jongens en meisjes gebruik gaan maken van de sportmogelijkheden die het basketbalveld biedt.

Ook is er in Chisenga een begin gemaakt voor een speeltuintje voor de jongere kinderen van het dorp.
Spelen is belangrijk voor een goede ontwikkeling. Kinderen leren door te spelen en een kind dat niet de mogelijkheid heeft te spelen ontwikkelt zich niet optimaal. De kinderen van Chisenga moeten kunnen spelen en plezier maken. We willen meer kleur aanbrengen in hun leven.