7: Vastenactie 2010

Ruim 42.000 euro voor lokale projecten in Malawi

Tijdens een bijeenkomst te Haarsteeg van vrijwilligers van diverse parochies van het dekenaat Waalwijk/Heusden/Zaltbommel is bekend gemaakt dat de Vastenaktie 2010 in ons dekenaat het unieke bedrag van ruim 42.000 euro heeft opgebracht voor de twee lokale initiatieven in Malawi die worden uitgevoerd door mensen uit onze eigen regio.

Om dit geld bijeen te brengen is er door de vele vrijwilligers in de parochies met veel energie en enthousiasme gewerkt. Er zijn in de regio koffiestops en vastenmaaltijden gehouden, er zijn vastenzakjes verspreid en weer opgehaald en er is gecollecteerd. Als gezamenlijke actie is op zaterdag 20 maart de regionale Wandel- en Fietstocht gehouden waarbij vele sportieve kilometers zijn afgelegd voor het goede doel.

Floor Willemen en Jan de Groot uit Drunen zijn actief in het dorp Ngara met de Stichting Floja Malawi. Het doel is om hier een dagopvang uit te breiden voor talloze aidswezen.
Zij krijgen er gezonde voeding, onderwijs en de aandacht waar elk kind recht op heeft. Belangrijk hierbij is dat de kinderen bij hun families blijven wonen en niet uit hun eigen cultuur worden gehaald.
Henri van Delft uit Haarsteeg werkt voor de Odini Malawi Stichting. Deze stichting wil in het dorp Majarilo een irrigatie- en tuinbouwproject realiseren, waardoor men voor de weeskinderen en hulpbehoevende ouderen het hele jaar voldoende eten kan verbouwen.
Er is een goede samenwerking tussen deze twee stichtingen alsmede met de lokale bevolking in de twee dorpen die slechts vijftien kilometer van elkaar liggen.

De projecten van beide stichtingen werden dit jaar door Vastenaktie/Cordaid speciaal ondersteund en bij elke euro die is opgehaald droeg Cordaid nog eens vijftig eurocent bij.

Tijdens de bijeenkomst ontvingen Fred Alsemgeest en Rien Willemen van de Stichting Floja Malawi en Ada en Alfred Musukwa van de Odini Malawi Stichting symbolisch een cheque uit handen van Mw. Van Rooij uit de parochie Drunen-Elshout en Mw. Appeldoorn uit de parochie Vliedberg.

Onderschrift foto: Vlnr: Mw. Van Rooij, Ada en Alfred Musukwa, Mw. Appeldoorn, Fred Alsemgeest en Rien Willemen