Nieuwsbrief 6
Odini Malawi Stichting - juni 2006

Bedankt
Iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het werk van de Odini Malawi Stichting willen we heel hartelijk bedanken en Gods zegen toewensen. Ook deze winter was de oogst in Chisenga niet voldoende, maar iedereen heeft de honger overleefd, dankzij de voedselverstrekkingen die we met uw hulp hebben gerealiseerd. Het is fantastisch te zien dat zo veel mensen betrokken zijn bij het werk van de Stichting.

Naaiatelier / winkel
In de vorige nieuwsbrief hebben we u verteld over de bouw van het naaiatelier en het winkeltje. We kunnen u meedelen dat de bouw voltooid is en dat alles naar wens is verlopen. In het naaiatelier zijn drie dames aan het werk. Zij naaien schooluniformen die verstrekt worden aan kinderen, waarvan de ouders het zelf niet kunnen betalen. Verder wordt er op bestelling kleding gemaakt en gerepareerd. Ook wordt er volop gebreid op een handmatige breimachine. Deze kleding wordt met een kleine winst verkocht, zodat de naaisters in hun levensonderhoud kunnen voorzien.


De winkel ziet er keurig en verzorgd uit. Hier zijn twee mensen werkzaam. De mensen in het dorp en de omgeving zijn heel blij dat ze nu een winkeltje op loopafstand hebben. Er komen dagelijks mensen hun boodschappen doen. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de verdubbelingsregeling van NCDO (ministerie van ontwikkelingswerk)

Schoolkinderen
We zijn heel blij dat we 6 sponsors hebben die maandelijks een schoolkind financieel ondersteunen. De Stichting sponsort momenteel 20 kinderen op het middelbaar- en beroepsonderwijs. Alle kinderen zijn bezocht en er is met hen gesproken over de resultaten op school. De Stichting heeft als taak op zich genomen om kinderen die willen en kunnen leren financieel te ondersteunen als de ouders dit niet kunnen. Ze zijn reuze blij met deze hulp vanuit Nederland. We hopen dat we nog meer mensen vinden die een kind willen sponsoren. Dit blijft een van onze projecten. De jeugd is de toekomst en het zou fijn zijn als er zoveel mogelijk jongeren kunnen doorleren voor een beroep.

 

Verrassing
In april 2006 is door de Calvijnschool in Hardinxveld een grote sponsoractie georganiseerd. De jeugd en ook de leerkrachten zijn heel druk bezig geweest en hebben een gigantisch groot bedrag ingezameld. Het was ontzettend gezellig tijdens deze actie. De hogere klassen hebben kregen 24 - uurs marathonlessen. Naast gewoon wiskunde en Frans werden er hutten gebouwd, nachtwandelingen gemaakt, Afrikaans eten gekookt, djembelessen gegeven en nog veel meer. De laagste klassen hadden een sportdag en ook hier werd hard gewerkt. We zijn heel blij met deze “verrassing”. Het geld was bestemd voor een nieuw project: een kleine boerderij in Chisenga. In mei jl. is Alfred Musukwa naar Malawi geweest om aan dit project te werken. Het is prachtig om de Nederlandse koeien in Malawi te zien rondhuppelen


Ook zijn er geiten en schapen gekocht. Er wordt volop gewerkt om een stal voor de dieren te bouwen. Dit alles betekent werkgelegenheid, maar ook zuivel voor de toekomst. Volgend jaar hopen we dat de koeien gaan kalveren en dat de melkproductie ten goede zal komen aan de gezondheid van de plaatselijke bevolking. Ook is er een zonnepaneel aangeschaft met diverse lampen, zodat er na zonsondergang ook verlichting is bij de diverse projecten. De mensen van het dorp zijn heel blij, ze zeggen: “we wonen nu in een stad” en bedanken iedereen vanuit de grond van hun hart.

 

Landbouw
De afgelopen tijd is er in Malawi hard gewerkt op het land. Er is een groot veld vol cassaveplanten aangelegd. Dit is een gewas dat beter tegen de droogte bestand is dan maïs. We zijn dankbaar dat de maïsoogst dit jaar stukken beter is dan de afgelopen vijf jaar. We hopen dat er deze winter geen honger zal zijn. Verder groeien er bonen, aardnoten, zoete aardappels en nog veel andere gewassen. Alfred heeft tijdens zijn bezoek aan Malawi veel foto’s gemaakt. We zijn blij te zien hoe mooi alles groeit. Neemt u ook eens een kijkje op onze website waar al deze foto’s te zien zijn.

Vacature vervuld
Onze nieuwe secretaris is Alie van Lopik-de Jong. We zijn blij dat zij tijd en energie wil steken in deze functie en ons bestuur komt versterken.

Uw giften kunt u storten op giro:
9522918 t.n.v. Odini Malawi Stichting,
Weegpad 31, 3371 HH Hardinxveld Giessendam. Tel: 0184 – 611229

Een gift aan de Stichting is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Bezoek ook onze website: www.odinimalawi.nl
Inschrijfnummer K.v.K. 24346588