Nieuwsbrief 8
Odini Malawi Stichting - juni 2007

Bedankt
Een heel hartelijk woord van dank voor alle gebeden, giften, ideeën en alle hulp die we het afgelopen half jaar hebben ontvangen. We zijn heel blij dat het zowel met de mensen, als met de diverse projecten in Malawi goed gaat. God zij alle eer.

Verslag van de acties
Boekenverkoop
Het eerste weekend in 2007 is er vier dagen lang een grote boekenverkoop gehouden in Dordrecht. Dit werd georganiseerd door Marc Kleijnen en Maartje de Haan. Er waren boeken van alle genres, wel 6000 stuks. Er is heel veel werk en tijd verzet voor deze actie, er is een prachtig bedrag van € 660.-- voor de Stichting mee opgehaald; nogmaals heel hartelijk dank.
De overgebleven boeken zijn een half jaar opgeslagen geweest en hebben we 16 juni geprobeerd te verkopen op de braderie in Hardinxveld. Een gedeelte van wat over was is door een goede-doelen-winkel opgehaald om door hen weer verkocht te worden. We hebben nog zo’n 2500 boeken over. Wie weet hier nog een goed doel voor?
Concert 2 juni
Zaterdagavond 2 juni klonken in de Kerk van Giessen-Oudekerk de prachtige stemmen van het Vocaal Ensemble Cantate uit Gorinchem onder leiding van Niels Kuijers met begeleiding van een klein orkest en solisten. Een Benefietconcert voor onze Stichting met name voor het sportproject, waar deze zomer in Chisenga mee gestart wordt.
Zij voerden uit een cantate van J.S. Bach en het Gloria van Vivaldi. De hoofdsponsor was de Rabobank, maar ook verscheidene regionale bedrijven hebben veel geld gegeven.
Heel hartelijk dank!

Er waren 200 concertbezoekers, die na afloop nog een ‘glaasje en een kaasje’ aangeboden kregen. Al met al een heel geslaagde avond. De cultuur kreeg een kans en de cultuurminnaar ook. Daarnaast bleef er veel geld over voor de verre naaste.
Nu ik dit schrijf is nog niet alles afgerekend, maar in ieder geval is er voor onze Stichting € 9000,- overgebleven en we hopen dat we de € 10.000,- nog zullen halen.
Het hele initiatief lag bij Rotary Alblasserwaard en Rotary Sliedrecht e.o. Zij hebben dit alles ook georganiseerd. Dank!
Snoepjesactie
Dankzij de hulp van vele kinderen hebben we weer 750 zakjes snoep verkocht; heel hartelijk dank voor jullie hulp.
Deurcollecte Leger des Heils Gorinchem
Naar aanleiding van het intervieuw in het Algemeen Dagblad is er met ons contact opgenomen door het Leger des Heils in Gorinchem. Zij hebben besloten bij de uitgang een deurcollecte kastje op te hangen voor de Odini Malawi Stichting, we zijn heel blij en dankbaar met dit initiatief. De eerste gift van bijna € 200,- hebben we al mogen ontvangen.
Collecte N.H Kerk Giessen Oudekerk
Met Pasen is er in Giessen Oudekerk voor de Stichting gecollecteerd. Heel hartelijk dank voor de prachtige opbrengst van € 993.76.

Hoe gaat het in Malawi
Sinds onze vorige nieuwsbrief in december 2006 is er weer het een en ander gebeurd in Chisenga. We zijn heel blij dat we op het gebied van voedselverstrekking weinig hulp hebben hoeven bieden. De oogst vorig jaar was redelijk toereikend. De “magere maanden” zijn de mensen doorgekomen met aanvullende gewassen.
Op dit moment wordt er volop geoogst. We werden in januari wel opgeschrikt door

 

de grote hoeveelheden regen die de pas geplante mais hebben weggespoeld, maar gelukkig is niet de hele oogst weg. Er kon nog opnieuw geplant worden.

Het insemineren van de koeien is helaas niet gelukt. Slechts één koe is drachtig. We hebben besloten om een stier aan te schaffen, daar kunstmatige inseminatie toch wat lastiger is in zo’n afgelegen gebied. Er zijn wel jonge geitjes en lammetjes geboren.

Sportproject
Er is deze maand een begin gemaakt met de aanleg van het basketbalveld. Ook is de grond voor het voetbalveld al gelijkgemaakt. We hopen dat, als Khumbo daar is, hij beginnen kan met de eerste trainingen. Hier hoort u meer over in de volgende nieuwsbrief.
We werden verrast door de gift van 20 basketballen, deze hopen Alfred en Khumbo deze zomer mee te kunnen nemen naar Malawi. Ook zullen de tenues die niet meer door de basketbalvereniging de “River Trotters” gebruikt worden, worden meegenomen.

Koken op zonnestralen
Via via zijn we in contact gekomen met de Solar Cooker Werkgroep Sliedrecht. Wij hadden het idee om iets te doen met koken op zonne-energie. We zijn enthousiast over het idee van deze werkgroep en hebben een Solar Cooker aangeboden gekregen. Deze zal mee gaan naar Malawi, samen met de bouwtekeningen. Het is de bedoeling om deze in Malawi te gaan produceren en uit te delen aan de locale bevolking. Door middel van het koken in deze “kookdoos” bespaar je een berg brandhout, het is beter voor het milieu en kostenbesparend. Meer informatie over deze Solar Cooker kunt u lezen op de website van deze werkgroep www.solarcooker.nl
Voor dit project hopen we voldoende geld in te zamelen, zodat des te meer mensen een Solar Cooker kunnen gaan gebruiken.
We schatten de kosten van een Solar Cooker tussen de 50 en 100 euro. Het hangt er van af hoe eenvoudig we in Malawi aan materialen kunnen komen.

Reis naar Malawi
Eind juli hopen Alfred en Khumbo voor vijf weken naar Malawi te reizen en we zijn blij dat Alie van Lopik, onze secretaris, samen met haar zoon ook een aantal dagen het dorp Chisenga gaat bezoeken. In de volgende nieuwsbrief kunt u haar bevindingen lezen.

Boek over een dorp in Malawi
Vorige maand is er een boek uitgekomen met de titel “Binnen is het donker, buiten is het licht” geschreven door Dick Wittenberg, met foto’s van Jan Banning.
Het is een kroniek van het naakte bestaan in een Afrikaans dorp.
Dick Wittenberg is al een paar maal voor NRC-Handelsblad naar Malawi gegaan om een reportage te maken van “zomaar een dorp” in Malawi. Het dorp Dickisoni. Het is een doorsneedorp in Malawi. Zonder daken van golfplaat. Zonder ossenkar. Zonder groot vee. En zonder de zekerheid dat er morgen te eten is.
Hij heeft het leven van deze mensen nu in een boek beschreven. Bent u geïnteresseerd in hoe de meeste mensen in Malawi leven, dan moet u dit zeker eens lezen.

Uw giften kunt u storten op giro:
9522918 t.n.v. Odini Malawi Stichting,
Weegpad 31, 3371 HH Hardinxveld-
Giessendam. Tel: 0184 – 611229

 


Een gift aan de Stichting is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Bezoek ook onze website: www.odinimalawi.nl
Inschrijfnummer K.v.K. 24346588