Nieuwsbrief 9
Odini Malawi Stichting - december 2007

Bedankt
Een heel hartelijk woord van dank voor alle gebeden, giften, ideeën en alle hulp die we het afgelopen half jaar hebben ontvangen. We zijn heel blij dat het, zowel met de mensen, als met de diverse projecten in Malawi goed gaat.
God zij alle eer!

Hoe gaat het in Malawi?
Op dit moment is het regenseizoen net begonnen en wordt er volop op het land gewerkt. We hopen en bidden dat de oogst volgend jaar goed gaat lukken. Het afgelopen jaar was helaas weer een stuk minder dan de twee jaren daarvoor, maar op dit moment is er mede dankzij de extra gewassen en kunstmest nog voldoende te eten in het dorp.
Verderop in de nieuwsbrief leest u een verslag van de reis van afgelopen zomer, van de secretaris Alie van Lopik.

Sportproject
Dankzij de vele gulle giften van onder andere Rabobank, bedrijven en Rotaryclubs, hebben we het basketbalveld kunnen aanleggen. Het is een bijzonder geslaagd project geworden. Afgelopen zomer heeft Khumbo daar aan een aantal jongeren de spelregels van de sport aangeleerd, en nu worden er dagelijks baskettrainingen gegeven voor jong en oud.

Wat fantastisch! Wie had dat ooit kunnen dromen.
Helaas was er geen geld over voor het voetbalveld, maar misschien dat dit later nog gerealiseerd gaat worden.

Wel is er een start gemaakt met het bouwen van een klein speeltuintje waar de kinderen ook heel blij mee zijn.

Koken op zonnestralen
Afgelopen zomer heeft Alfred een solar-cooker, geschonken door Solar Cooker Werkgroep Sliedrecht, meegenomen naar Malawi. Dankzij een gift van dezelfde werkgroep worden er momenteel diverse Solar Cookers gebouwd en uitgedeeld aan de armste gezinnen in Chisenga. Door middel van het koken in deze “kookdoos” bespaar je een berg brandhout, het is beter voor het milieu en kostenbesparend. Meer informatie over deze Solar Cooker kunt u lezen op de website van deze werkgroep: www.solarcooker.nl

Nieuw Project
We zijn heel dankbaar dat we al zoveel hebben kunnen realiseren de afgelopen vijf jaar. De mensen zijn blij en er is een grote vooruitgang in ontwikkeling, werkgelegenheid, meer diversiteit in de dagelijkse voeding, sport, spel etc. Toch zijn we bezorgd om de primitieve gezondheidszorg. De kindersterfte is nog steeds hoog. We willen ook meer voorlichting geven op het gebied van aidspreventie. Veel mensen sterven doordat men niet op tijd in een ziekenhuis komt. Vervoer is hierbij een groot probleem. We willen daarom geld inzamelen om een goede tweede hands 4X4 auto aan te schaffen die als ziekenvervoer gebruikt kan worden. We realiseren dat dit kostbaar is en een blijvende kostenpost wordt. Vandaar dat we ook de hulp in willen schakelen van het ministerie van ontwikkelingswerk om de giften weer te verdubbelen, via het NCDO.
We hopen dat we ook bedrijven kunnen vinden die “ons” willen sponsoren.

Schoolkinderen
We zijn blij u te kunnen vermelden dat twee van de gesponsorde schoolkinderen klaar zijn met hun opleiding en momenteel werk zoeken. Maar er zijn nog vele anderen die wachten op een sponsor.

 

Reis naar Malawi, verslag van Alie
In juli/augustus bracht ik een bezoek aan Zuid-Afrika, waarom dan ook niet naar de projecten in Malawi? Alfred en Khumbo moesten overstappen in Johannesburg en onze zoon Niek en ik stapten in hetzelfde vliegtuig. Twee uur vliegen naar de hoofdstad van Malawi. Daarna viel het nog wel wat tegen om in Chisenga te komen! De eerste dag een uur of vijf per auto en een nacht in een hotel en daarna nog een hele dag met de auto verder. De laatste vier uur over een bijna onbegaanbare weg. Alfred was echter een uitstekende chauffeur, die bijna alle kuilen en gaten omzeilde. Door de lange reis zagen we een groot deel van het land. We reisden bijna geheel van zuid naar noord. Een prachtig landschap, met de mooiste bomen, met mensen die zich veel per fiets verplaatsten of wandelend en dan de prachtigste parasols boven hun hoofd hielden. We reden door dorpen met exotische markten en winkels met opschriften als: “God is great grocery”.
Eindelijk dan in Chisenga. Alles was voor-bereid op onze komst. We konden zowaar in een bed slapen in het huis van de Stichting en er waren voor het eerst meubels in de kamer. En het summum van luxe: ‘s morgens vroeg werd er een vuur gestookt en water gekookt, dat water kon ondergronds naar de douche in het huisje, en zo kon ik ‘s morgens een warme douche nemen! Een koninklijke ontvangst!
De volgende dagen kon ik zien wat er met het sponsorgeld was gedaan. De boerderij zag er prachtig uit. De koeien werden goed verzorgd; enkele waren drachtig. Het gewas op de landerijen stond er redelijk bij. Het basket-balveld was fantastisch! Het was wat hoger gelegen dan de huisjes, met de bergen als décor. Een bijzonder knap staaltje werk, in deze uithoek van Malawi. Ik ben zo blij dat ik dit bezoek heb gebracht! Voor de sponsors, om nu te kunnen bevestigen dat het geld goed besteed is en voor mijzelf, omdat ik een fantastische reis heb gehad. Ik heb een prachtig land ontdekt en vriendelijke mensen leren kennen, die nog veel hulp kunnen gebruiken, maar die zelf - waar mogelijk - ook hard werken en heel vindingrijk zijn.
Wat me daar opviel, is het gebrek aan medische voorzieningen. Er zijn in Malawi 2,2 artsen op iedere 100.000 inwoners. In het dor
p draagt dan ook niemand een bril. U begrijpt dat ik zonder mijn leesbril ben weggegaan en dat ik daar iemand tot tranen toe bewogen blij mee heb kunnen maken.

De enige auto in de wijde omgeving is die van Alfred en Ada Musukwa. Geen 4X4. Kan dus in de regentijd niet gebruikt worden, maar doet wel regelmatig als ziekenvervoer dienst. Ik maakte in die week mee dat er ‘s avonds een beroep op de auto werd gedaan, maar toen Yesaya, onze medewerker, met het zieke kind bij de medische post kwam, was het al gestorven. Dat lag niet aan de auto, maar we zouden wel een wat schokvrijere en in alle jaargetijden te gebruiken auto moeten hebben. Dit is een ”bakkie”, op z’n Zuid-Afrikaans, en pick-up dus. Niet lekker voor een zwangere vrouw of een ernstig zieke of gewonde.
Dan hebben veel kinderen niet de financiële mogelijkheid om na de lagere school, die gelukkig gratis is, verder te leren. We zouden daarom graag meer kinderen de middelbare school of het beroepsonderwijs willen laten volgen. Dat kan voor € 20,- per maand. Alles wat wij doen is vrijwillig, dus uw giften komen voor 100% daar terecht!

Gezegende Kerst
Tot slot willen we iedereen gezegende kerstdagen toewensen en we hopen dat u ook in 2008 het warme hart van Afrika een warm hart blijft toedragen
.

Uw giften kunt u storten op giro:
9522918 t.n.v. Odini Malawi Stichting,
Weegpad 31, 3371 HH Hardinxveld-
Giessendam. Tel: 0184 – 611229


Een gift aan de Stichting is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Bezoek ook onze website: www.odinimalawi.nl
Inschrijfnummer K.v.K. 24346588