Nieuwsbrief 15
Odini Malawi Stichting - december 2010

Hier is dan al onze 15e nieuwsbrief, met weer heel goed nieuws, omdat we u kunnen vertellen dat het irrigatieproject in Chisenga afgerond en geslaagd is, en dat we in Majiliro een tweede irrigatieproject gaan bouwen. We zijn God dankbaar dat de projecten gezegend worden.

Irrigatieproject Chisenga, Nachoma Village.
24 november 2010 was het een speciale dag voor het team van de Odini Foundation in Chisenga. Op deze dag is het langverwachte irrigatiesysteem in gebruik genomen. Het was een zonovergoten dag in het regenseizoen van Malawi. Geen regen tot nu toe in Chisenga, maar dat is geen probleem meer. Nachoma Village heeft nu zijn eigen regenmaker. De door zonnne-energie aangedreven pomp, vult de twee watertanks van ieder 5.000 liter in een paar uur. Er is nu het gehele jaar door voldoende water om de akkers te bevloeien. Een geweldige ontwikkeling voor Chisenga. Iedereen die langs de viermeter hoge toren met twee watertanks komt, is verbaasd en stopt even om het project te bekijken!!

Op 5 september ben ik (Henri van Delft - penningmeester van de Stichting) naar Malawi vertrokken. De vier maanden die ik in Malawi zal verblijven, zullen voor een belangrijk gedeelte in het teken staan van twee irrigatieprojecten. Het eerste project in Nachoma Village, Chisenga en het tweede in Majaliro, in het district Karonga.

De eerste weken ben ik in Blantyre en Mulanje geweest, in het zuiden van Malawi. Samen met de leden van de Odini Foundation heb ik een aantal besprekingen gehad voor het uitvoeren van de beide projecten. Reeds in september 2009 was er in Nachoma Village een waterput geslagen. De verdere uitvoering van het project verliep moeizaam. Daarom werd er besloten om met een ander bedrijf verder te gaan om het project succesvol af te ronde.

Op 8 oktober jl. ben ik naar Mzuzu gereisd, waar reeds twee watertanks, een groot aantal metalen buizen en pijpen voor het Chisenga-project lag opgeslagen. In Mzuzu zijn de eerste besprekingen gevoerd met Nkhalamu Contractors, met de heer John Mwafulirwa, het begin van een succesvolle afronding van het project.

Maar liefst vier keer zijn we de uitdaging aangegaan om vanuit Mzuzu naar Chisenga te reizen. Een reis door het noorden van Malawi, met als grootste uitdaging de route van Karonga via Chitipa naar Chisenga. Een route over onverharde wegen, achterop een vrachtauto, met stof van passerende auto’s en bouwverkeer dat nu druk bezig is om de weg Karonga-Chitipa te asfalteren. De eerste rit naar Chisenga stond in het teken van het verkennen van het gebied en het bekijken waar de watertoren met de tanks het beste kon worden gebouwd. Na dit afgerond te hebben weer terug naar Mzuzu voor het kopen van de waterpomp, de solarpannels en allerlei andere materialen. Het is inmiddels al begin november als we met een volle vrachtauto met twee grote blauwe watertanks, buizen, pijpen, bouwmaterialen en een technisch team vanuit Mzuzu naar Chisenga vertrekken. Na een tropische overnachting in Karonga, (wat kan het warm zijn in Malawi), gaan we op weg naar Chisenga. Hier worden we hartelijk verwelkomd door Yesaya Musukwa en zijn team. We nemen voor de tweede keer intrek in het gastenverblijf van de stichting, waar we wederom worden getrakteerd op heerlijke maaltijden bereid door Grace (zuster van de Hardinxveldse Alfred Musukwa) en haar dochters. Er worden zand en stenen getransporteerd naar de plaats van de te bouwen watertoren en nog dezelfde dag wordt begonnen met de fundering. De bouw is reeds in volle gang als ik Chisenga verlaat om naar Lilongwe af te reizen. Annemarie en Dinja arriveren op het vliegveld vanuit Nederland en

 

samen reizen we weer richting het hoge noorden van Malawi. Voor de derde keer arriveer ik in Chisenga. De stenen watertoren is al volledig gebouwd en er is een betonnen vloer gestort op de toren waar de watertanks inmiddels al opstaan. Het project is in volle gang en iedereen in het dorp is vol enthousiasme over de vooruitgang. Terwijl ik met Annemarie en Dinja naar Chitipa, Misuku en Chipwela reis, werkt John Mwafulirwa met zijn technische team hard aan het installeren van de pomp, de solarpannels en de vele buizen om het water op de akkers te kunnen laten vloeien. Het project is nu bijna af en op 20 november stromen de eerste 10.000 liter water over de velden van Nachoma Village. Voor de vierde keer reis ik terug naar Chisenga, waar op 24 november de laatste koppelingen en het installeren van een aantal kranen wordt afgerond door John Mwafulirwa.

Er is WATER in Nachoma! Nachoma heeft nu zijn eigen regenmaker en in de nabije toekomst zal het hier een groene oase zijn van mais, aardappelen, groenten en fruit en groen gras voor het vee in Nachoma. Een prachtig afgerond project en er kan nu het hele jaar door vanalles verbouwd worden op de velden van Nachoma.

Een woord van dank aan de leden van de Odini Foundation, het team in Nachoma, aan Kezzie Msukwa uit Mzuzu, het team van Nkhalamu Contractors onder leiding van John Mwafulirwa en een speciaal woord van dank aan Reuben Msukwa, die zich geheel vrijwillig heeft ingezet om met mij naar Chisenga af te reizen, spullen in te kopen in Mzuzu, allerlei besprekingen te voeren waardoor hij een grote bijdrage heeft geleverd aan het realiseren van het Chisenga-project.

Verder natuurlijk heel veel dank aan alle SPONSORS in Nederland die dit project financieel hebben gesteund.

Druk met het verwerken van alle ervaringen tijdens dit project, zijn we nu volop bezig met het tweede irrigatieproject van de Odini Malawi Stichting, het project in Majaliro. Voordat ik op 28 december naar Nederland vertrek, hoop ik dat ook dit project succesvol afgerond kan worden.

De Odini Malawi Stichting nodigt iedereen uit om onze projecten in het noorden van Malawi te komen bezoeken. (Odini = welkom)

Giften
We zijn heel blij met het fantastische bedrag van € 20.015,- dat door de vastenactie en d.m.v. subsidie van Cordaid bij elkaar verzameld is voor het nieuw te starten irrigatieproject in Majaliro.
In diverse kerken wordt er regelmatig voor de Odini Malawi Stichting gecollecteerd, dat is fantastisch! Zo ontvingen we van de Nederlands Hervormde Gemeente in Giessen-Oudekerk een bedrag van € 643,-
Ook Stichting Kringloop De Wisselbeker in Nootdorp willen we bedanken voor de mooie gift van € 1000,-
De gemeente Hardinxveld-Giessendam die de Stichting € 3000,- schonk vanuit het Millenniumproject om het irrigatieproject in Chisenga af te ronden, zijn we dankbaar.
En niet te vergeten De Giessen – Automatisering te H’veld, die twee jaar geleden € 12000,- schonk bij hun 25-jarig bestaan wat de aanzet werd van het irrigatieproject in Chisenga. Hen willen we nogmaals hartelijk bedanken. Het heeft langer geduurd dan we gewild hadden, maar het project is geslaagd.
Verder natuurlijk iedereen die onze projecten financieel of biddend ondersteunt. Zonder de steun van u allen was het niet gelukt.

Gezegende Kerst
Tot slot willen we iedereen gezegende kerstdagen toewensen en we hopen dat u ook in 2011 het warme hart van Afrika een warm hart blijft toedragen.

Uw giften zijn meer dan welkom en kunt u storten op giro: 9522918 t.n.v. Odini Malawi Stichting, Weegpad 31, 3371 HH Hardinxveld- Giessendam. Tel: 0184 – 611229Bezoek ook onze website: www.odinimalawi.nl
Inschrijfnummer K.v.K. 24346588