Nieuwsbrief 21
Odini Malawi Stichting - jun 2014

Bedankt
We willen iedereen bedanken die ons het afgelopen jaar heeft geholpen met giften, ideeën en gebeden. Daarvoor zijn wij vooral God erg dankbaar, we ervaren Zijn Zegen telkens weer.

Nieuwe president
In mei dit jaar zijn er verkiezingen geweest. We zijn blij dat deze rustig zijn verlopen. Er is een nieuwe president gekozen: P. Mutharika, hij belooft veiligheid en vrede. We hopen ook dat dit gerealiseerd blijft, en ook dat het land zich positief blijft ontwikkelen. Er is nog veel te doen.
Onlangs zijn we geschrokken van een reportage van Peter R. de Vries, over de kind huwelijken in Malawi. Wij zijn er van overtuigd dat voorlichting en scholing er toe kan bijdragen dat de kinderen een goede jeugd hebben en zich kunnen ontwikkelen tot volwassen mensen die de juiste keuzes kunnen maken in hun leven. We zijn dan ook blij met de sponsoring van een grote groep kinderen, en we hopen er nog veel te kunnen sponsoren in de toekomst.

Waterpomp
Een van de milleniumdoelen is schoon drinkwater, wij ervaren ook dat dit ontzettend belangrijk is, daarom willen we nogmaals uw aandacht vragen voor het project voor de waterpomp in het zuiden van Malawi.

We willen in het geboortedorpje van Paula, de voorzitter van de stichting in Malawi een waterpomp aanleggen. Het is de wens van Paula om daar een dagopvang voor ouderen te beginnen, een van de eerste vereisten is water, vandaar dat we hopen dat we deze pomp met elkaar kunnen realiseren.
Paula heeft een brief geschreven om u allemaal te bedanken, hierbij de vertaalde brief:

Ik wil u uit naam van het hele bestuur van de Odini Foundation in Malawi en uit naam van alle mensen die door de stichting geholpen zijn en nog worden geholpen, heel hartelijk danken voor uw giften en gebeden. Het is fantastisch om met mijn eigen ogen het werk van de stichting te zien, en wat het doet voor de mensen, die in een minder bevoorrechte positie leven, het is bijzonder dat er zoveel mensen in Nederland betrokken zijn, bij de mensen zo ver weg in Malawi. Het is niet in woorden uit te drukken hoe dankbaar de mensen zijn met alle projecten van een kip/geit de fietsambulances, sponsoring, oma voedselpakketten, etc., etc. tot zelfs meerdere irrigatieprojecten, prijs de Heer onze levende God, en we bidden dat u gezegend zal worden voor alles wat u voor ons hier in Malawi doet het is overweldigend.
Paula Kalemba

 

Nieuw bestuurslid
We zijn blij Christa Tanganyika te mogen verwelkomen als nieuw bestuurslid. Christa, is getrouwd met Werason uit Malawi en heel erg betrokken bij het werk van de stichting.
In het geboortedorp van Werason zijn er ook tekorten aan water en daarom willen we als de waterpomp voor Paula klaar is gaan sparen voor een nieuw waterproject in zijn geboortedorp.

Markt in Ouddorp
De jaarlijkse markt in Ouddorp heeft het fantastisch bedrag van € 2934,36 opgeleverd, we willen de vele enthousiaste vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet.

Irrigatieproject in het Zuiden
In het zuiden van Malawi, aan de voet van de berg Mulanje, ligt het dorpje Mbewa. In Mbewa wonen ongeveer 3000 mensen. In het dorp is een groot stuk grond beschikbaar waarop maïs en groenten worden verbouwd door 500 boeren uit de omgeving. Deze 500 boeren zijn opgenomen in een project omdat zij zorg dragen voor een groot aantal weeskinderen en ouderen die niet (meer) zelf in staat zijn om aan voedsel te komen. Het project is onder leiding van een enthousiast persoon, dhr. Kadosa uit Mulanje, die ook voorlichting geeft over het verbouwen van gewassen. De groep boeren planten hun maïs en groenten elk jaar in november, als het regenseizoen begint. In april wordt dan geoogst. Omdat één oogst per jaar te weinig is om in onderhoud te voorzien wordt er ook geplant in de droge tijd. Dan is echter wel irrigatie nodig. Gewoonlijk wordt irrigatie uitgevoerd met water uit een klein riviertje dat vlakbij het land

van de boeren stroomt. Maar er is al een aantal jaren minder regen gevallen. Zó weinig, dat het riviertje droog is komen te staan. Het is daarom moeilijk om het land te irrigeren en een tweede oogst te krijgen in het droge seizoen. Alleen ’s nachts komt er soms wat water vanuit de bergen in dit riviertje. Verschillende boeren zijn daarom ’s nachts druk bezig om te proberen toch wat water te krijgen voor hun gewassen.
De grotere rivier Likhubula heeft het hele jaar water, maar ligt helaas te ver weg van het land van de boeren om dit handmatig daar heen te brengen. Daarom willen we in de toekomst pijpen leggen van de Likhubula rivier naar dit kleinere riviertje, zodat irrigatie elk moment van het jaar kan plaatsvinden en tweede oogst weer mogelijk is.
We zijn heel blij met de giften van de Sionskerk in Alphen aan de Rijn die al voor dit project bijgedragen hebben, en in september hier een grote markt voor organiseren.

Uw giften zijn meer dan welkom en kunt u storten op: NL42INGB0009522918 t.n.v. Odini Malawi Stichting, Weegpad 31, 3371 HH Hardinxveld- Giessendam. Tel: 0184 – 611229

We zijn een ANBI stichting, d.w.z. dat uw gift aftrekbaar is van de belasting.
Bezoek ook onze website: www.odinimalawi.nl
Inschrijfnummer K.v.K. 24346588