Nieuwsbrief 23
Odini Malawi Stichting - sept 2015

Dank
De zomer is weer bijna voorbij en over heel de wereld zijn heel veel mensen op vakantie geweest, dat is vaak heel fijn. Maar in Malawi ligt dat heel anders, daar hebben veel mensen nooit van vakantie gehoord en is het een dagelijkse strijd om te leven en te overleven. Wij (Alfred en Ada) zijn dit jaar in mei naar Malawi geweest. Het was een fantastische en enerverende reis. We waren daar een maand lang en hebben ontzettend veel prachtige dingen mogen doen voor de Odini Malawi Stichting. We zijn dankbaar dat het werk zo gezegend wordt en willen ook u weer heel hartelijk bedanken voor uw giften en gebeden.

Bijbels en muskietennetten
We hebben in totaal dankzij uw steun bijna 500 Bijbels en een groot aantal muskietennetten uitgedeeld. Het was fantastisch om te zien hoe blij de mensen waren om een Bijbel in hun eigen taal te ontvangen. Ook de kinderbijbels waren een groot succes. We hebben deze via scholen, zondagscholen en kinderclubs uitgedeeld. Er waren mensen die hun hele leven al een Bijbel wilde hebben maar die niet konden betalen en nu blij verrast werden met een persoonlijke Bijbel. De watchman die in de nacht over de projecten waakt, was ook zo blij, nu kan hij ’s nachts zijn Bijbel lezen.
We zijn ook erg blij dat Hans van Heijst een aantal maanden in Malawi was en ook voor onze stichting heel wat werkzaamheden heeft verricht. Hij was een grote steun tijdens het water project in het zuiden. We zijn hem erg dankbaar. Hier volgt zijn verhaal:

 

Mensen in Afrika zijn religieus. Erg religieus. Een beetje afhankelijk van welk land, maar in centraal- en zuidelijk-Afrika is het hoofdzakelijk christelijk, keuze uit kerkgenootschappen is er ook te over: Zelf had ik voor de zondagmorgen keuze gemaakt voor de CCAP-kerk en dan de English-service. Wel vroeg, vanaf 06.00 uur, de English-service duurt ongeveer een uur en is door mij te verstaan. De Chichewa service duurt al gauw een uur of 3 en daar versta je natuurlijk geen woord van.
Op de afgelopen vakantiebijbelweek in Alphen is geld ingezameld voor kinderbijbels voor Mbewa in Malawi. Ik had alvast een 50tal Bijbels in het Chichewa gekocht en vroeg dus in die Engelse kerkdienst hoe die Bijbels het best uitgereikt konden worden. Dat bleek dus in de Chichewa-dienst te moeten gebeuren. De houten bankjes in die kerk halen het niet helemaal qua comfort bij de stoelen die bij ons vervangen gaan worden, maar, 4 uur op zo’n bankje of uren over een onverharde weg in een minibusje, je went eraan. Het aantal mensen in die Chichewa service was nu beduidend hoger en het aantal kinderen helemaal: zo’n 150 zeker. Die 50 Bijbels waren dus niet genoeg, maar het moeten delen met anderen zijn ze wel gewend.
De muzikale talenten kwamen binnen en schoven achter het drumstel en pakten een gitaar. De gitaar bestond uit een jerrycan met daarin een stok met wat snaren en het drumstel was een half olievat met als bekkens, een touwtje waaraan een aantal Fanta of bier-kroonkurken zijn geregen. Het klinkt onwaarschijnlijk goed en als zang- en dansbegeleiding zeker nuttig
Volgens mij konden nog niet alle kinderen lezen, maar de tekeningen in die Bijbels maken de Bijbelverhalen hopelijk wat makkelijker te begrijpen.

 

Met de opbrengst van de bazaar van afgelopen jaar zou irrigatie gerealiseerd gaan worden zodat een extra oogst mogelijk zou zijn. Absoluut belangrijk in een land waarin nooit zeker is of er voldoende eten zal zijn. Door extreme regenval afgelopen januari, met veel overstromingen, doden en ingestorte huizen, is ook in Mbewa de watervoorziening vernietigd. Prioriteit had daarom herstel van deze gewone watervoorziening. Met een deel van het bazaargeld is die nu weer (voorlopig) hersteld voordat we verder konden gaan met de voorzieningen voor de irrigatie. De werkzaamheden voor de irrigatie liggen nu redelijk op schema en de verwachting is dat tijdens het komende droge seizoen er toch nieuwe aanplant kan plaatsvinden voor een extra oogst. Voor definitief herstel van de watervoorziening in het dorp zal mogelijk nog wat aanvullende financiën nodig zijn.
Het is en blijft een boeiend continent.
Hans van Heijst

Nursery school
We hebben in het Noorden, in Alfreds geboortedorp, een nursery school opgezet. Dit is een school voor 3 tot 5 jarigen, waar ze Engels leren, spelletjes doen, een Bijbelverhaal horen, knutselen, met barbies en autootjes spelen en een bordje pap krijgen. We hebben twee fantastische leraressen gevonden, die dit 4 ochtenden per week runnen.(we zijn nog op zoek naar sponsors voor de school en de leraressen) Het was echt een feest om de kinderen zo fijn te zien spelen. We hopen dat door middel van al jong te beginnen met scholing we de kinderen een grotere kans bieden om op de lagere school beter te presteren. De lagere scholen zijn helemaal in het Engels, dus is het fijn als ze daar jong mee kunnen starten.

Studenten
Op dit moment willen we u echt een beroep doen om de studenten financieel te ondersteunen, we hebben ervaren dat het ontzettend belangrijk is dat de jeugd goed opgeleid wordt, en voor de ouders is het echt niet haalbaar de studiekosten van hun

 


kinderen te betalen. Er zijn ook erg veel weeskinderen, we hebben weer veel nood gezien op dit gebied. Ook al kunt u niet maandelijks doneren, elke gift helpt.
We hebben ook diverse jongeren ontmoet die in het verleden ondersteunt zijn door de Odini Malawi Stichting, het is prachtig te zien dat ze nu een baan hebben en hun gezin kunnen onderhouden en daarnaast ook nog broertjes of zusjes sponsoren.
Ook het oma project willen we nogmaals onder uw aandacht brengen voor 10 euro per maand helpt u een oma haar kleinkinderen onderhouden, d.m.v. een wekelijks voedselpakket. We verwachten dat deze hulp dit jaar extra hard nodig is omdat door de vele regen de oogst niet voldoende is en we als stichting zullen moeten bijspringen om honger te voorkomen.


Bestuur
Alie van Lopik onze secretaresse gaat ons helaas als bestuurslid verlaten, we willen haar bedanken voor haar passie enthousiasme en inzet.
We zijn daarom op zoek naar een nieuw bestuurslid om ons te versterken, heeft u interesse laat het ons weten.

We hopen weer op u te kunnen rekenen, uw giften zijn meer dan welkom. U kunt ze storten op: NL42 INGB 0009522918 t.n.v. Odini Malawi Stichting, Weegpad 31,
3371 HH Hardinxveld- Giessendam. Tel: 0184 – 611229

We zijn een ANBI stichting, d.w.z. dat uw gift aftrekbaar is van de belasting.
Bezoek ook onze website: www.odinimalawi.nl
Inschrijfnummer K.v.K. 24346588